Sunday, November 21, 2010

Lelaki; Otot2 Kegemaran Wanita

Salam semua....setelah saya membaca daripada pelbagai sumber majalah dan rujukan di sini saya ringkaskan bahawa 9 bahagian badan lelaki yg rata2 wanita mengidamkannya. Ia adalah seperti di bawah:-
1)6-Pack Abs (6 Pack-Sukar utk permulaannya tetapi kalau dah dapat bagus dikekalkan sebab senang utk mencari baju dan seluar yg sesuai)kene buat push up) tiap2 hari...makan lemak tak boleh...)

2)Large Bicep (ini bukan bermaksud Otot Lengan yang besar semcm pembina badan tapi cukup sekadar proportion otot ditimbulkan)angakt dumbel kehadapan.

3)A Board Back (Otot di Tulang Belikat Belakang) Kalau anda cube angkat tangan dan tarik ke belakang...anda akan nampak di mana otot itu berada. (Pumping adalah cara yg berkesan)

4)A Big Chest (Bidang Dada yg besar dan sesuai dengan Badan. (Pumping jugak)

5)Strong Hamstrings ( Kekuatan seluruh Bahagian Otot di belakang kaki bermula dari bahagian pinggul,peha sampai ke betis)Care paling mudah amalkan adalah seperti keadaan ketok ketampi..tetapi menyilangkan kedua belah tangan di atas bahu.. buat 20kali sebyk 3 kali.

6)Sculpted Shoulder ( Bahagian Bahu Atas.. kalu kita angkat kedua-dua tangan ke sisi..ia akan kelihatan di antara leher dan bahu...)Angkat dumble 5kg sebelah untuk kedua-dua belah tangan..dan angkat secara sisi hingga paras bahu..

7)Rock Hard Calves ( Otot Betis)- buat dgn cara jenjit kaki..angkat tapak kaki dan tumit belakang ke atas...kesemua berat akn ditanggung di depan keseluruhan jari kaki. Ini akan menyebabkan otot betis akan dibina)

8)Nice Butt (Otot Punggung)(Baring dlm keadaan sisi dan angkat kaki mcm gunting (20kali satu rep ulang 3kali)

9)Powerful Forearms (Otot dari pergelangan tangan ke siku) Beli bola getah or alat senaman tangan mcm gegunting..utk mendapat otot tersebut.

Akan tetapi yang paling penting adalah membakar dahulu kalori anda dgn betul..(seperti berjogging)..setelah anda dpt kekalkan fitness level anda (berjogging)semua senaman di atas akan dilakukan dgn mudah dan berkesan terhadap otot anda...

Semua di atas hendaklah dibuat secara 20kali=1rep. kene buat 3reps(3kali). Tetapi sebagai permulaan anda boleh buat sampai anda termampu...tetapi nasihat saya kene buat sampai anda terasa bahagian tersebut bahang/membakar...itu adalah tanda senaman itu berkesan).

No comments:

Post a Comment